poniedziałek, 5 września 2016

Wpływ białka zwierzęcego na nasze zdrowie

Pozornie można sądzić, że białko pochodzenia zwierzęcego, że spożywanie mięsa jest bardzo dobrym krokiem pozwalającym na dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Z jednej strony jest to racja, jest to jak najbardziej prawdziwe stwierdzenie, ale z drugiej strony mamy tutaj pewne małe, ale. Jeśli bowiem mięsa, czyli białka pochodzenia zwierzęcego spożywamy w nadmiernych ilościach, to jest to związane z jednoczesnym spożywaniem pewnej ilości tłuszczu zwierzęcego. Warto dodać, że nie powinniśmy mówić wyłącznie o mięsie, ponieważ białko pochodzenia zwierzęcego, a więc również pewna ilość tłuszczu zwierzęcego to także mleko czy też sery. Wraz z pozytywnie wpływającym na nas białkiem pochodzenia zwierzęcego, wraz z dostarczanymi do organizmu aminokwasami egzogennymi, dostarczamy także inne składniki, które niekoniecznie będą na nas oddziaływać w sposób pozytywny. 

Białko w pożywieniu

Chodzi mianowicie o to, iż produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, sery czy też mleko dostarcza do naszego organizmu również sporo składników powodujących zwiększoną produkcję cholesterolu i to tego złego cholesterolu odpowiedzialnego za takie zjawiska jak odkładanie się płytek miażdżycowych w naszych naczyniach krwionośnych, a finalnie odpowiedzialnych za chorobę niedokrwienną naszego serca. Ktoś mógłby powiedzieć, że w takim razie jesteśmy w pewnym impasie.

Cenne białko

Z jednej strony białko pochodzenia zwierzęcego dostarcza nam aminokwasów egzogennych, których każdy z nas potrzebuje do normalnego funkcjonowania, a z drugiej strony wskazujemy na negatywny wpływ tych produktów pochodzenia zwierzęcego na produkcję cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Tak naprawdę musimy powiedzieć, że najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie ograniczonej ilości białka pochodzenia zwierzęcego i łączenie go z białkiem pochodzenia roślinnego. Oczywiście owego białka nie może być nazbyt wiele i to jest najbardziej właściwa wskazówka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz